T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Müdürlüğümüz Çalışmaları Sonuç Verdi. Mihalgazi ve Sarıcakaya İlçelerimizin En Önemli Tarımsal Sorunları Çözüldü.

Yayın Tarihi : 25.05.2018

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce, 28.02.2018 tarihinde Mihalgazi ve 01.03.2018 tarihinde de Sarıcakaya İlçemizde, Muhtarlarımız ve üreticilerimiz ile buluşmak ve sorunların tespit edilerek çözüm aranması amacıyla toplantı düzenlenmişti.

Üreticilerimiz yoğun ilgi gösterdikleri toplantılarda İl Müdürümüz Erkan ALKAN' a,  yaprağı yenen roka, tere ve maydanoz gibi bitkilerde zararlılara karşı ruhsatlı ilaç olmaması sebebiyle ilaçlama yapamadıklarını ve ilaçlama yapmaları durumunda ise ruhsatsız ilaç kullanmaları sebebi ile çeşitli cezai işlemlerle karşılaştıklarını belirtmişlerdi.

İl Müdürümüz Erkan ALKAN toplantılarda Üreticilerimizin seralarında yetiştirdikleri ürünlerle ilgili olarak çeşitli hastalık ve zararlılarla mücadele için Üniversite, Araştırma Enstitüsü ve İl Müdürlüğümüzce ortak bir ekip kurularak, seralardaki ürünlerin kontrol edileceği konusunda söz vermişti.

İl Müdürümüz ALKAN tarafından söz konusu toplantılarda verilen sözler yerine getirilerek; 04.04.2018 tarihinde Ankara Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden konu uzmanları Dr. Aydemir BARIŞ, Dr. Siren CANPOLAT, Dr. Mustafa ALKAN ve Zir. Yük. Müh. Arzu ELİBÜYÜK, İlçe Müdürlerimiz ile birlikte İl ve İlçe Müdürlükleri personellerinin katılımıyla Mihalgazi ve Sarıcakaya İlçelerimizde seralar kontrol edilerek toprak pireleri ve çeşitli zararlılar konusunda araştırma ve incelemeler yapılarak numuneler alınmıştı.

İl Müdürümüz ALKAN bu konuda yaptığı açıklamada;

Ülkemizde üretilen toplam roka üretiminin % 49 unun Mihalgazi ve Sarıcakaya İlçelerimizde gerçekleştiğini ifade ederek, Yaklaşık üç ay önce Mihalgazi ve Sarıcakaya İlçelerinde yapılan toplantılarda Üreticilerin kendilerine roka, tere ve maydanoz gibi yaprağı yenen bitkilerde  zararlılara karşı ruhsatlı ilaç olmaması sebebiyle ilaçlama yapamadıklarını ve ilaçlama yapmaları durumunda ise ruhsatsız ilaç kullanmaları sebebi ile çeşitli cezai işlemlerle karşılaştıklarını söylediklerini belirtti.

İl Müdürümüz ALKAN,  Müdürlüğümüz ve Ankara Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte yapılan çalışmaların sonuç verdiğini ve Bakanlığımızca ruhsat verilmesi sebebiyle, yaprağı yenen roka, tere ve maydanoz gibi bitkilerde zararlılara karşı artık ruhsatlı ilaç kullanılabileceğini belirtti.

İl Müdürümüz ALKAN, artık Mihalgazi ve Sarıcakaya İlçelerimizde roka, tere ve maydanoz gibi ürünlere yaprak piresi vb. zararlıların zarar veremeyeceğini ve Üreticilerimizin prosedürüne uygun ruhsatlı ilaç kullanmaları durumunda da herhangi bir cezai işlemlerle karşılaşmayacaklarını belirterek, konunun İlçe Müdürlüklerimiz ve Ziraat Odaları kanalıyla Mihalgazi ve Sarıcakaya'da ki tüm Üreticilerimize duyurulduğunu ifade etti.

Bölge Üreticilerimiz için hayati önemde olan bir konunun  bu kadar kısa sürede çözülmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden ALKAN, İl Müdürlüğümüzün bu tarzda, çözüm odaklı çalışmalarının aralıksız devam edeceğini belirtti.