T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2018 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler Belli Oldu

Yayın Tarihi : 1.03.2018

2018 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin 2018/11460 no'lu Bakanlar Kurulu Kararı 26.02.2018 tarih ve 30344 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 15 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere toplam 19 lira, çeltik, pamuk için dekar başına 40 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 44 lira, nohut, mercimek, kuru fasulye için dekar başına 14 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere toplam 18 lira, aspir için dekar başına 12 lirası mazot, 4 lirası gübre üzere 16 lira, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, dane mısır, patates için dekar başına 19 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 23 lira, kanola (kolza), soğan, yaş çay, fındık, yem bitkileri ve diğer ürünler için dekar başına 10 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 14 lira, nadas için de 6 liralık mazot desteği verilecektir.

Mazot fiyatlarında artış olması durumunda belirlenen mazot destekleme birim fiyatları, 01/01/2018-31/12/2018 tarihleri arası günlük mazot fiyat artış oranları ortalaması kadar oranda Maliye Bakanlığının uygun görüşüyle artırılarak uygulanacaktır.

Toprak Analizi Desteği, asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar bir analiz için yetkilendirilmiş Toprak Analiz Laboratuvarlarına analiz başına 40 lira ödeme yapılacaktır.

Organik Tarım Desteği için kategorilerine göre dekara 10 ila 100 lira destek sağlanacaktır.

İyi Tarım Uygulamaları Desteklemesi kapsamında meyve, sebze, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler, örtü altı ve çeltik için dekar başına 10 ila 150 lira arasında destek verilecektir.

Bitkisel Üretim Yapan Küçük Aile İşletmelerinin Desteklenmesi uygulamalarında dekara 100 lira ödenecektir.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre Fark Ödemeleri kapsamında; kilogram başına yağlık ayçiçeğine 40 kuruş, kütlü pamuğa 80 kuruş, soya fasulyesine 60 kuruş, kanolaya 50 kuruş, aspire 55 kuruş, dane mısıra 3 kuruş, buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikaleye 5 kuruş, çeltiğe 10 kuruş, kuru fasulyeye, nohuda, mercimeğe 50 kuruş, zeytinyağına 80 kuruş ve yaş çaya 13 kuruş destek verilecektir.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen ürünlerin havza dışında yetiştirilmesi durumunda belirlenen ürünlere Mazot ve Gübre, Fark Ödemesi ve diğer bazı desteklemeler verilmeyecektir.

 Yem Bitkileri Üretim Desteğinde çok yıllıklar için dekar başına yıllık 90 lira, tek yıllıklar için dekar başına 60 lira, silajlık mısır için dekar başına 100 lira, kuru şartlarda ekilişi yapılan yem bitkileri için dekar başına yıllık 40 lira, Bakanlıkça belirlenen Hayvancılık Yetiştirici Bölgesi'nde yer alan illerde yem bitkisi ekilişine, aldığı desteğe ilave yüzde 25 destek sağlanacaktır.

Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği çerçevesinde aspir, kanola, susama dekara 4 lira, çavdar, tritikale, yulafa 6 lira, çeltik için 8 lira, arpa, buğday için 8,5 lira, fiğ, korunga, yem bezelyesine 20 lira, yer fıstığına 15 lira, yoncaya 30 lira, kuru fasulye, mercimek, nohut, soya için 20 lira, patates için 80 lira ödeme yapılacaktır.

Sertifikalı Fide/Fidan Kullanım Desteği Bodur-yarı bodur meyve türleri ile bahçe tesisi için  sertifikası standart olan fidanlarda 100 lira, sertifikası sertifikalı olan fidanlarda 400 lira, çilek fidesi için dekar başına 400 lira, diğer meyve fidanları ile bahçe tesisi (bağ ve nar hariç) dekar başına 280 lira ödeme yapılacaktır.

Yurt İçi Sertifikalı Tohumluk ve Fidan Üretim Desteklenmesi uygulamasına 2018 yılında da devam edilecek olup, orijinal-temel ve üstü tohumluk üretimlerine ilave destek verilecektir.

Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyonu Desteği kapsamında dekar başına 100 lira ödeme yapılacaktır.

Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sisteminin 81 ilde uygulanmasına devam edilecek ve kayıt altına alınan 6 bin işletmede işletme başına 600 lira ödenecektir.

2018 üretim yılı için Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli çerçevesinde Eskişehir ili havzalarımızda desteklenecek ürünler;    

Havza AdıTürkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli Kapsamında Desteklenen Ürünler
Eskişehir-AlpuArpa, Buğday, Mısır (Dane), Nohut, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf, Patates, Soğan (Kuru)
Eskişehir-BeylikovaArpa, Buğday, Çavdar, Mısır (Dane), Kuru Fasulye, Nohut, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf, Soğan (Kuru)
Eskişehir-ÇiftelerArpa, Buğday, Çavdar, Mısır (Dane), Nohut, Tritikale, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf, Patates, Soğan (Kuru)
Eskişehir-GünyüzüArpa, Buğday, Çavdar, Nohut, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf, Soğan (Kuru)
Eskişehir-HanArpa, Aspir, Buğday, Nohut, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf
Eskişehir-İnönüArpa, Buğday, Mısır (Dane), Kuru Fasulye, Nohut, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri
Eskişehir-MahmudiyeArpa, Buğday, Mısır (Dane), Nohut, Tritikale, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf, Patates, Soğan (Kuru)
Eskişehir-MihalgaziArpa, Buğday, Yem Bitkileri, Zeytinyağı
Eskişehir-MihalıçcıkArpa, Aspir, Buğday, Çavdar, Nohut, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf, Patates, Soğan (Kuru)
Eskişehir-OdunpazarıArpa, Buğday, Mısır (Dane), Nohut, Tritikale, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf, Patates, Soğan (Kuru)
Eskişehir-SarıcakayaArpa, Buğday, Mısır (Dane), Yem Bitkileri, Zeytinyağı
Eskişehir-SeyitgaziArpa, Buğday, Mısır (Dane), Nohut, Tritikale, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Patates, Soğan (Kuru)
Eskişehir-SivrihisarArpa, Buğday, Çavdar, Mısır (Dane), Nohut, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf, Patates, Soğan (Kuru)
Eskişehir-TepebaşıArpa, Buğday, Mısır (Dane), Nohut, Tritikale, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf, Patates, Soğan (Kuru)

 

Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun…