T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

AB Bakanlığı Müsteşarı, AB Delegasyon ve Ulusal Ajans Başkanı Müdürlüğümüze Proje Ziyaretinde Bulundu

Yayın Tarihi : 28.11.2017

Erasmus'tan  Erasmus + ' a 30. Yıl Hikayesi  Erasmus + buluşmaları kapsamında İl Müdürlüğümüzün BestFOOD Projesinin ziyareti gerçekleştirildi.

2016 yılı Teklif Çağrısı dönemi Erasmus + Programı Mesleki  Eğitim  Stratejik Ortaklıklar Projeleri kapsamında sunulan « Gıda ve Yem Güvenliği için  Haccp Eğitim Modüllerinin AB Standartlarında oluşturulması»  kısa adı BestFOOD isimli Erasmus - KA2  projemizin ziyaretine; AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet YÜCEL, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İkinci Katip Basın ve Enformasyon Birim Başkanı Andrea SCHMIDT, Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Mesut KAMİLOĞLU, AB Bakanlığı Uzmanları ve Türkiye Ulusal Ajansı Mesleki Eğitim Koordinatörleri  olmak üzere 12 kişilik heyet katıldı.

İl Müdürlüğümüzü temsilen İl Müdür Vekili Kemal ÇEVİK, İl  Müdür Yardımcısı Rıdvan AKPOLAT, İdari ve Mali İşleri Şube Müdürü Ferit SARIYERLİOĞLU, Proje ortaklarımızdan Eskişehir Tüketicileri Koruma Derneği yetkilisi Sülahi ÖZALP , İl Müdürlüğümüz Proje Koordinatörü, Veteriner Hekim Dr. Hatice OLCAY katılım sağladı.

Proje Koordinatörü Veteriner Hekim Dr. Hatice OLCAY; İl Müdürlüğümüzün Erasmus- KA1 ve Erasmus- KA2 Projeleri hakkında sunum yaptı.

Sunumda; Erasmus Ka1-Yetişkin Eğitimi Personel Hareketliliği  Programı kapsamında hibe desteği alan" Hayvansal Orjinli Gıdaların AB Standartlarında İncelenmesi " projesi  ile 2016 Yılı içinde Almanya ve Dublin'de bulunan süt işleme tesisi ve Kırmızı Et Mezbahasına çalışma ziyaretinde bulunulmuş olup, izlenebilirlik sistemleri incelenmiş ve ülkemizde bulunan gıda firmalarına bu bilgi ve tecrübeler aktarılmış ve  entegrasyonu sağlanmıştır.

Erasmus KA2-HACCP -BestFOOD projesi ile ilgili olarak; şuana kadar 3 adet ulusötesi proje toplantısı(Eskişehir, Londra, Berlin) gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda Eskişehir'de 15 adet gıda üretim tesisleri (mezbaha, et işleme ve süt mamülleri üretim tesisleri), Londra'da 15 adet, Berlin'de ise 10 adet gıda üretim, toplu tüketim ve gıda satış yerlerinin denetimi yapılarak, HACCP Sistemleri incelendi. Ofis çalışmalarında ise her katılımcı kendi uzmanlık alanlarında sunumlarını gerçekleştirdi. 2018 Yılı içerisinde ise Slovakya (Nitra)  ve Eskişehir'de Ulusötesi Proje Toplantıları yapılacaktır.

HACCP; gıda güvenliğini etkileyen tehlikelerin önceden belirlenmesi ve kontrol altına alınmasını sağlayan sistematik bir yaklaşımdır. HACCP sisteminin tüm ülkelerde yaygınlaşması ve uygulanabilmesi için; bu sistemi uygulayan gıda firmalarında çalışan kişilerin bilgi ve tecrübelerinin artırılması gerekmektedir. Bunun içinde yenilikçi yöntemler ve farklı AB ülkelerindeki iyi-kötü uygulamaların bir masa etrafında görüşülerek tüm ülkelerde uygulanabilir ortak bir eğitim modülü oluşturulması  gerekmektedir.

BestFOOD projemizin amacı; AB'ye üye ve aday ülkelerde HACCP konularında ICT  tabanlı eğitim metodolojileri geliştirilerek bölgesel farklılıkların giderilmesine katkı sağlamaktır. Geliştirilen modüller ve web sitesi herkesin kullanımına açık olacaktır. Böylece HACCP  öğrenen  kişilerin sayısını  artırarak, gıda firmalarında sistemin yaygınlaşması ile gıda güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunmaktır.

Sunum sonrası bilgi alışverişi yapılarak, anı fotoları ile toplantı iyi dilek ve temenni ile sonlandırıldı.