T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Dünya Gıda Günü ve Kırsal Kalkınma Tanıtım Toplantısı Yapıldı.

Yayın Tarihi : 16.10.2017

Dünya Gıda Günü ve Kırsal Kalkınma Tanıtım Toplantısına Sayın Vali Yardımcımız Bekir Şahin TÜTÜNCÜ, İl Müdürümüz Mehmet Salih SÖĞÜT, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Sabri ÇAKIR, TMO Şube Müdürü Ercan BAKIRTAŞ, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı AZİZOĞLU, İl Müdür Yardımcılarımız, Tarımsal Sanayi Temsilcileri, Dernek ve Birlik Temsilcileri, Şube Müdürleri ve personellerimiz katılmıştır.

İl Müdürümüz Mehmet Salih Söğüt konuşmasında; 1945'te kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) doğum günü de sayılan gün kapsamında her yıl 16 Ekim tarihi "Dünya Gıda Günü"  olarak kutlanmaktadır.  Dünya genelinde açlık ve yoksulluk temaları için farkındalık yaratmak, herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdalara ulaşmasına katkı sunmak amacıyla yıl boyunca FAO üyesi ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Bu yılki tema ise FAO tarafından "Göçün geleceğini değiştirin, gıda güvenliği ve kırsal kalkınmaya yatırım yapın" olarak belirlenmiştir.  

İnsanların yaşadıkları yerlerden başka bir yere geçici veya kalıcı süreyle gitmeleri göç olarak ifade edilmektedir. Erozyon, aşırı kuraklık, deprem, sel, heyelan, volkanizma, çölleşme gibi doğal nedenler; savaşlar, mübadele, ihtilal, sınır değişiklikleri gibi siyasi nedenler, iş imkânları, doğal kaynakların varlığı, gelir dağılımındaki bozukluklar, tarım topraklarının bölünmesi gibi ekonomik nedenler, eğitim, sağlık, güvenlik, hızlı nüfus artışı gibi sosyal nedenlerden dolayı göçler yüzyıllardır insan davranışının önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

Bilindiği üzere, sürdürülebilir bir gelecek için, 2030 yılında sıfır açlık küresel hedefine gıda güvenliği, kırsal kalkınma ve göç arasındaki bağlantıları ele almadan ulaşabilmek mümkün değildir.

Sadece 2015 yılında, 65.3 milyon kişi zorunlu olarak çatışma ve zulüm nedeniyle yerlerinden edilirken, 19 milyonu aşkın kişi doğal afetler nedeniyle ülke içinde yerlerinden edildi. 2008 ve 2015 arasında, her yıl ortalama 26.4 milyon kişi iklim ve hava koşullarıyla ilgili felaketler nedeniyle yerlerini terk etmiştir.

Gıda ve tarım, insan refahının hala merkezindedir. Bu husus birçok insanın özellikle kırsal alanlardan göç etmesinin nedenleriyle bağlantılıdır. Dünyanın yoksul ve gıda güvensizliği yaşayan nüfusunun yüzde 75'inden fazlası kırsal alanlarda yaşamaktadır ve çoğunlukla tarım ve doğal kaynak temelli geçim kaynaklarına bağlıdır.

Göç, bir ihtiyaç değil seçim olmalıdır. Bu nedenle kırsal alanlarda daha iyi koşulların oluşturulması ve yaşanabilir geçim kaynaklarının desteklenmesi esas alınmalıdır.

Kırsal alanlardan yapılan göçün güvenli, düzgün ve düzenli olmasını teşvik etmek ve bu amaçlarla uyumlu kamusal bilgi kampanyalarını ve politikalarını desteklemek, tarım ve kırsal kalkınma için göç potansiyelinden yararlanmak, yerinden olmuş kişilerin ev sahibi topluluklarla entegrasyonu için sürdürülebilir stratejiler geliştirilmesi gibi faaliyetler ile göçün azaltılması ve göçe maruz kalmış kişilerin insani yaşama şartlarının sağlanması ve dezavantajlı durumlarının azaltılmasına yönelik destekleyici politikalar önem arz etmektedir.

Bu kapsamda ülkemizde politikalar belirlenmiş olup,  önemli çalışmalar yapılmaktadır. Kalkınma Bakanlığının 2014-2018 Onuncu Kalkınma Planı Kapsamında Tarımsal Yapıda Etkinlik ve Gıda Güvenliği, Göç konularında temel stratejiler belirlenmiştir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu" tarafından 2007 yılından bu yana AB ve Uluslararası kaynakları Ülkemizde kırsal kalkınma programlarının uygulanması amacıyla kullanılmaktadır.

Bu kapsamda kırsal kalkınma desteklemesi olarak sulamadan genç çiftçiye, alet ekipmandan altyapı yatırımlarına, hayvancılık yatırımlarından çelik siloya, alternatif enerjili seradan kırsal turizme kadar birçok konuda kırsala desteğimiz vardır.

Bu desteklerden kısaca bahsedersek; bireysel sulamada 2017 yılında 248 yatırımcıya 4.1 milyon, yine 2017 yılında 148 Genç Çiftçiye 4.4 milyon ve 84 ekonomik yatırımcıya 21 milyon olmak üzere 2006 yılından bugüne kırsala olan desteğimiz 81 milyon liraya ulaşmıştır.

İlimizde hazırlanan ve kabul gören 170 projeden 84'ü ile sözleşme imzalanmıştır. Bu rakam bizim Türkiye'de ilk dört il arasına girmemizi sağlamıştır. Bu başarıya katkı veren siz yatırımcıları ve emeği geçenleri ayrıca tebrik ediyorum. İnanıyorum ki hazırlanan ve yatırıma dönüşen her proje istihdam ile evlere aş, işsizlere iş ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.

Siz paydaş ve yatırımcılarımızın düzenlenen bu toplantıya teşrifinizden dolayı ayrıca teşekkür eder, ele ele daha büyük projelerde beraber olmak dileği ile hepinize teşekkür ederim." diyerek sözünü bitirdi.

İl Müdür Yardımcısı Vekili Serpil UZUN tarafından bir sunum yapılmıştır. Sunumu müteakiben soru ve cevaplara geçilerek yatırımcılar bilgilendirilmiştir.