Kurbanlık hayvan alacak kişilerin, kurbanlık hayvanların kulak küpesi numaraları girerek tür, ırk, cinsiyet, yapılan aşılar ve yaş bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ sayfası ve mobil araçlar için HaySag isimli uygulama hazırlanarak kullanıma açılmıştır. Söz konusu mobil uygulama cep telefonuna yüklendikten sonra küpe üzerindeki barkoda tutularak ya da hayvanın küpe numarası girilerek hayvanın bilgileri sorgulanabilmektedir.
Kurbanlık hayvanların küpeli olması, büyükbaş hayvanların pasaportu, küçükbaş hayvanların nakil belgesi aranmalıdır. Bu belgeler hayvanların getirildiği kaynağın ve hayvanların sağlığının güvencesi niteliğindedir.
Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hayvan varlığının devamı açısından da erkek hayvanların tercih edilmesi önem arz etmektedir. Kurban edilecek hayvan deve için beş, sığır ve manda için iki, koyun ve keçi için bir yaşını doldurması gerekmektedir. Bunun yanında koyun besili ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra kurban edilebilir.
a) Gebe olan,
b) Yeni doğum yapmış olan,
c) Damızlık değeri yüksek dişi hayvanlar,
ç) Yüksek ateşi olan,
d) Yara, şişlik ve ödemi olan,
e) Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan,
f) Kılları karışık ve mat halde olan,
g) Salya ve gözde akıntısı bulunan,
ğ) Öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan,
h) Pis kokulu ishali olan,
ı) Bir veya iki gözü kör olan,
i) Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olan,
j) Kötürüm derecesinde zayıf ve düşkün olan,
k) Kulak ve memesinin kesik olan,
l) Boynuzlarından bir veya ikisi kökünden kırık olan (doğuştan boynuzsuz olanlar hariç),
m) Dişlerinin tamamı veya çoğu dökük olan,
n) Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan,
hayvanların kurban olarak satın alınmaması gerekmektedir.
Kurbanlık Hayvan Sevklerinde Dikkat Edilecek Hususlar
1- İl dışında bulunan kurban satış yerlerine hayvan sevkinde; sağlıklı, gebe olmayan ve nitelikli damızlık olmayan dişi hayvanların sevklerine müsaade edilerek Veteriner Sağlık raporu düzenlenecektir. Kurban sonrası satılmayan hayvanların geri dönüşlerinde yetiştiriciler tarafından veteriner sağlık raporu alınması zorunludur.
2- Küpelenerek tanımlanmamış, veri tabanına kaydedilmemiş, yanlarında pasaportları/nakil belgeleri bulunmayan hayvanlar için Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeyecektir.
3- Kurban satış yerleri bayramdan 15 gün önce hazır hale getirilecektir.
4- İstanbul İli Anadolu yakasına kurbanlık hayvan sevkleri de 06/08/2018 tarihinde başlayacak olup, bu tarihten önce sevk işlemleri yapılmayacaktır.
5- Hayvanların pazarlarda ve özellikle satılmayanların geri dönüşlerinde herhangi bir risk taşımaması için, sevk öncesi Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporlarının düzenlenmesinde 2018/02 sayılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi, Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi Toplantı kararları ve diğer talimatlarda belirtilen koruyucu aşılamalara ilişkin hükümlere göre hareket edilecektir. Kurban döneminde İl dışına kurbanlık olarak sevk edilecek büyükbaş hayvanlarda Şap ve LSD aşısı, Küçükbaş hayvanlarda PPR ve Şap aşısı şartı aranacaktır. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için İl/İlçe Müdürlüklerimize başvurulmalıdır.
Kurbanlık Hayvan Kesiminde Dikkat Edilecek Hususlar
Kurbanlık hayvanların kesimi şehir ve kasabalarda çalışma izni almış mezbahalar ile belediyeler tarafından sadece kurban kesimi için hazırlanmış, alt ve üst yapıları bulunan kesim yerlerinde ve Kurban Hizmetleri Komisyonlarının önceden belirlediği yerlerde yapılmalıdır. Köyde ve kesim yeri bulunmayan yerlerde ise bahçelerde usulüne uygun olarak, çevreye zarar vermeyecek şekilde kesim yapılır. Ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kesim yasaktır. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir.
Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğer ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanların çıkarmayacağı derinlikte çukura gömülerek bertaraf edilmelidir. İnsan ve hayvan sağlığının korunması, antimikrobiyal direnç gelişimin önlenmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması için profilaktik amaçlı antibiyotik kullanılmaması konusunda serbest veteriner hekimler bilgilendirilmiştir. Antibiyotik kullanımının endike olduğu durumlarda, Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden önce kurbanlık hayvan sevk başlangıç tarihleri ile ilaç kalıntı arınma sürelerine dikkat edilecektir.
Etlerin Dinlendirilmesi ve Saklanmasında Dikkat Edilecek Hususlar
Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler, sıcak ve taze olduğu için (+14)-(+20)°C’de 5-6 saat dinlendirilmeli ve daha sonra tüketim amacına göre sınıflandırılmalıdır. Kıymalık, kızartma ve haşlamalık etler ayrılmalıdır. Kullanım miktarlarına göre ambalajlanmalı ve +4°C de soğutulmalıdır. Sıcak etler oda sıcaklığında dinlendirilmeden soğutucuya konursa, etlerdeki kasılmadan dolayı iç ısı yeterince düşmez ve et sıcak kalır; birkaç gün sonra kaba etler içlerinden bozulmaya başlar. Bu şekilde yeşillenip kokuşan etler tüketilmemelidir.
Etler 12 saat olgunlaştıktan sonra tüketilmeye başlanmalıdır. Olgunlaşmamış etler zor işlenir, iyi pişmez, sert ve lezzeti azdır. Olgunlaşmış etler daha kolay işlenir, kolay pişer, gevrek ve lezzetlidir. Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18°C de 6 ay saklanabilir.
KURBANLARIMIZIN MAKBUL VE
KABUL OLMASI DİLEKLERİMİZLE
HAYIRLI BAYRAMLAR DİLERİZ.