Gıda İşletmelerinde Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik 26/07/2016 tarih ve 29762 sayılı Resmi Gazete'de yapılan değişiklikle perakende satış yerlerinde et ve et ürünlerinden çiğ et ve kıyma, süt ve süt ürünleri kapsamındaki çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak dışındaki süt ve süt ürünleri ile bütün halindeki balık ve su ürünlerinin satış şartlarına yeni düzenleme getirilmiştir.
Perakendeciler bu Yönetmelikte belirlenen yerel, marjinal ve sınırlı faaliyetlere ilişkin gerekliliklere uygun olarak Yönetmeliğin kapsamında yer alan hayvansal gıdaların son tüketiciye satışının yanı sıra sadece son tüketiciye satış yapan perakendeciye satış yapabilecektir. Örneğin kasap haftalık 2.500 kilogramı geçmemek şartı ile 50 kilometrelik yarıçap içerisinde kalan toplu tüketim yerine çiğ et ve kıyma satışı yapabilir. Süt ve süt ürünlerini perakendeciden perakendeciye arzı için de bu miktar haftalık 500 kg.'dır. Ancak perakendeciden perakendeciye çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak satışı gerçekleştirilemez.
Yönetmelik kapsamında "yerel, marjinal ve sınırlı" faaliyette bulunmak isteyen perakendeci, yetkili mercie yönetmelik ekinde bulunan dilekçe ile başvuruda bulunur. İşletme kayıt numarasını, hangi hayvansal gıdanın arzını gerçekleştirmek istediğini beyan eder ve mevzuata uygun faaliyet göstereceğini yönetmelik ekinde yer alan taahhütname ile taahhüt eder.
Yerel, marjinal ve sınırlı faaliyette bulunan işletmeci; izlenebilirlik ve hijyen ile ilgili kayıtların yanı sıra, satış yaptığı perakendecilerin kayıt numarası ile her perakendeciye ne kadar hayvansal gıda sattığına dair kayıtları güncel tutar ve aksi belirtilmedikçe yönetmelik gereği arzın gerçekleştiği takvim yılının sonundan itibaren on iki ay muhafaza eder.