Türk Gıda Kodeksi(TGK) Et ve Et Ürünleri Tebliği 18/07/2016 tarih ve 29774 sayılı Resmi Gazete'de yapılan değişiklikle perakende satış yerlerinde et ve et ürünleri satış şartlarına yeni düzenleme getirilmiştir.
Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliğe göre tebliğin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(4) Perakende işletmelerde;
a) Kıyma, köfte hariç hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamaz. Ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve köfte hariç hazırlanmış et karışımları hazırlanabilir. Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilir ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilir. Çiğ kırmızı etler ise; asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükümlerine uygun olarak satışa sunulabilir.
b) Hazırlanmış et karışımı olarak sadece büyükbaş ve/veya küçükbaş hayvan karkas etlerinden günlük olarak 10 kilogramı geçmeyecek miktarda pişmemiş köfte üretilebilir. Bu Tebliğ kapsamında doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan köfte; sadece bu Tebliğin hijyen ile ilgili kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya arz edilir."
Yapılan yeni düzenlemeye göre perakende satış yerleri günlük olarak Et ve Et Ürünleri Tebliği'nde tanımlanmış köfte ürününden üretebilirler. Üretilen köfte Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği, Katkı Maddeleri Yönetmeliği başta olmak üzere ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmalıdır. Tebliğde günlük üretilecek köfte miktarı 10 kg ile sınırlandırıldığından köfte üretimi ile ilgili kayıtların( hangi etten, yağdan, hangi baharatlardan ne kadar kullanılarak ne kadar köftenin üretildiği, ne zaman üretildiği, muhafaza sıcaklığı vb.) tutulması gerekmektedir. Ayrıca günlük üretilen köftenin izlenebilirlikle ilgili tüm kayıtlarının ( etin hangi karkaslardan hazırlandığı, karkasın kesim raporları ve kesim sonrası veteriner hekim muayene raporları, kullanılan tüm baharatların etiket bilgileri vb.) bulundurması gerekmektedir.
Yapılan yeni düzenlemeye göre "doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan köfte" üretim sonrası, Etiketleme Yönetmeliğinde belirtildiği gibi, .. aynı perakendeci tarafından hazır ambalajlı hale getirilmiş olan gıdayı ifade etmektedir. Aynı yönetmeliğe göre doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan gıdalar ile ilgili gıdanın satışı sırasında; Gıdanın adı, Bileşenler listesi, alerjen bileşenler veya alerjen işlem yardımcıları, son tüketim tarihi, menşe ülke bilgileri satın alan kişinin görebileceği yerlerde bulundurulur veya gıda ile birlikte satın alan kişiye sunulur.