Gıda üreten ve satışı yapan işletmeler ( bakkal, market, kasap, unlu mamül, balık v.s.) toplu tüketim işletmeleri (lokanta, kantin, çayocağı, kahve, yurt v.s.) içme suyu ve doğal minarelli su üretimi yapan işyerlerinde çalışan personel 5 temmuz 2014 tarihine kadar hijyen eğitimi yönetmeliği çerçevesinde eğitim almak zorundadır.
İşyeri sahipleri, çalışanların hijyen eğitimi almasından sorumlu olup kendileri de işyerinde çalışmaları durumunda yine hijyen eğitimi alacaklardır.
Hijyen eğitimi; Milli Eğitim Bakanlığı Hayat boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından en az 8 saat eğitim sonucu kurs bitirme belgesi ile verilerek tamamlanacaktır.
İşyerlerinin üyesi oldukları odalara ve eğitimi düzenleyecek olan halk eğitim merkezi müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.
Bu yönetmelikte amaç; hijyen kurallarına uyulmaması nedeniyle halk sağlığı açısından risk oluşturan etkenlerin halk sağlığına olan olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaktır.
Bu tarihten sonra yapılacak denetimlerde hijyen eğitimi belgesi olmadan çalışan personelin tespiti halinde 1593 sayılı Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesine göre ceza uygulanır.